December 27, 2010

Happy Birthday Abang...



Nothing much i could say....
Happy birthday to you Sweetheart...
My prayers , love and support always be with you abang....
I love you darling.....

December 22, 2010

Merry X'mas

Phew....cepatnya masa berlalu....aku rasa aku bangun pagi , mandi, makan pastu tidur malam...
Dua hari lagi X'mas eve,pastu sabtunya X'mas Day.....
hukhukhuk...i really miss my family now...feel like i want to fly there, miss the x'mas day...
i miss the present gift..huaaaaaaa...:)



Dear my family,
Even though we are far from each other,but trust me i really love you all,
i miss the moment we've spent together,my love,prayers and patience always be with you all..
I love you all so much...



To all my Christian buddies,
Merry Christmas to all of you..
Have a blast x'mas spirit , )

December 12, 2010

Its almost Midnight

Its almost 12 midnight and i still hardly cant sleep...****..
The house is soooo damn freaking quiet! All the " baby basar" sleep very early except me...
My two girls sleep very early today..Aira must wake me up around 2am and 6 am for nenen...
Oh yess...I managed to do BF until today and I'm really really feel good and happy for it..
Chaiyook!!!!and yes..I'm in 30 days confinement day...yeaaahhhhh....
and the best part is i will take leave until february 2011...90 hari cuti bersalin....so girls out there plz jangan rasa jelous k....hehhehe...


Till then,good night everyone...mmuuuaahhhhhhssss

November 23, 2010

Mardhiah Humaira

Hello bloggers...


How's ur day?Planing go for vacation?Me?Ahaks......
Seperti yang anda semua maklum, saya telah selamat melahirkan baby gal yang telah diberi nama MARDHIAH HUMAIRA BINTI AHMAD SALWADI....yang bemaksud :


MARDHIAH: Yang disayangi,Yang diredhai
HUMAIRA : Yang berpipi merah


Born on 13.11.2010 at PPUM...


Rasanya tidak perlulah cerita tentang sakit beranak ni sebab semua orang yang pernah bersalin mempunyai pengalaman yang berbeza-beza..Cuma saya memang agak ' TRAUMA ' disebabkan masalah-masalah yang ' tidak diundang ' ......

To that ' person '....
I do forgive you...
But the scars is still in there...
Let the time heal it...
PAST IS PAST.....

Ok,ni gambar courtesy from my sister....Tq so much for being there...I love u aira....Ooo..i forgot..I love both of my princess...Emi & Aira...mumy always be there...


Fresh from oven



Second day...
BTW, my mumy will go home tomorrow..hukhukhuk...sad mode...
Thank you mumy for taking care of us,I love you so much...
Saya pula akan berangkat ke KT sabtu ni...before 29.12 akan kembali ke KL...

November 12, 2010

Wanita dan Kubur..



Ini untuk anda semua, aku copy & paste dari blog orang lain....
Renung-renungkan.....




1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda,
 "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya.Allah mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan. ( Saya suka yang ini )

3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah mencatatkan
baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan
daripada susunya diberi satu kebajikan. 

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah.

7. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah dan orang yang takutkan Allah, akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari pasar ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka, barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan ramadhan,memelihara
kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

11. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.

12. Aisyah berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar
haknya terhadap wanita? Jawab Rasulullah, "Suaminya. "Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah, "Ibunya".

13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan
ibumu dahulu.

14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung diudara,
malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu
neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Nabi s.a.w) di dalam syurga.

18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.

19. Daripada Aisyah r.a. Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak
perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka. "Jadi, janganlah sesekali kita merasa lemah. Wanitalah sebenarnya yang membuat seseorang lelaki itu kuat. Itulah salah satu sebab mengapa Nabi meletakkan wanita setaraf pada lelaki dan tidak lebih rendah.

SATU PERINGATAN!!

KUBUR SETIAP HARI MENYERU MANUSIA SEBANYAK LIMA KALI;

1. Aku rumah yang terpencil, Maka kamu akan senang dengan selalu membaca Al-Quran.

2. Aku rumah yang gelap,Maka teranglah aku dengan selalu solat malam.

3. Aku rumah penuh dengan tanah dan debu, Maka bawalah amal soleh yang menjadi hamparan.

4. Aku rumah ular berbisa, Maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawar.

5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nakir, Maka banyaklah bacaan "Laa ilaha illallah, Muhammadur Rasulullah", supaya kamu dapat jawapan kepadanya.


" Aku mencari kebahagian yang belum pasti ada  pada hari esok,lusa dan pada masa  akan datang.......
   Entah ada atau tidak tangan yang sanggup memegang dan membawaku beriringan sampai ke tua nanti,
Sungguh besar dan berat ujian yang KAU beri pada umatmu,
Tetapi sesungguhnya aku percaya kepada ketentuan mu dan ujian mu ALLAH...
Kerana aku mahu percaya semua itu boleh kukecapi berkat doa, keazaman dan peluang yang Kau beri pada kami.....

November 11, 2010

Hatiku berdetak....

"Kucari diriku dan dirimu di dlm gelap,hanya bayang-bayang yg dijejaki.Ku capai tangannya tp hanya bayang-bayang jari yg kulihat,luka yang telah berkubur lama kembali berdarah dan kian dlm yg enta pulihnya akan tiba bila,bergetar hatiku,berbutir-butir ayat dan air hujan melanda hati,pedih mengetahui kebenaran tetapi ttp menelan bidalan......"
Kalau itu ujian mu Ya Allah,aku terima dgn redha dan sabar,AMIN!

hahaha....yahhh,ini adalah status aku hari ni...and I really-really mean it......
To those who read my status at FB,mmg bertalu-talu soalan yang aku terima....
Tapi ni special cikit, hanya orang yang dapat baca blog ini sahaja yang mengetahuinya...cit...xdela aku saja nak provoked..kikiki.....


Sebenarnya aku baru jer habis baca novel " Andai itu takdirnya"......Pinjam dari adikku....
Its all about marriage, love, trustworthy, determination and most off all love, love and love....


Jadi kepada mereka yang rasa-rasa mau mempunyai perasaan bergelora, sadis dan pilu silala beli buku ini...penulis, aku lupa..kwangkwangkwang......

November 4, 2010

Sad off....





Sementara menunggu anak buahku tadi di depan pintu masuk PPUM, perasaan menangis dalam hatiku mula  bergetar. Bukan disebabkan nangis rindu Mr.Dota tapi SANGAT tersentuh dengan penumpang yang diturunkan  dan diambil oleh ahli keluarga atau teksi. Rata-rata orang yang menunggu dan diturunkan adalah orang yang berusia emas, handicapped, strok dan kekurangan kudrat untuk berjalan..
Entahla kenapa aku beremosi sangat tengok dorang tadi....Melayu,Cina,India semuanya ada...
Sungguh bertuah pada mereka yang mempunyai anak setia menunggu,mengangkat dan menyorong ibubapa masing-masing.Tapi dalam masa yang sama membawa diri sendiri.Sebak pula tengok....
Bersyukur sangat kedua ibubapaku dan mertuaku masih mempunyai kudrat lagi...
Tapi terdetik juga dalam hati kalau dorang sakit, siapalah yang akan membawa dan mengambil dorang disebabkan tempat kami yang jauh nun di sini...????Apalah perasaan dorang??hukhukhuk.....

November 3, 2010

' Mumy Tua ' & 38 weeks...

Hi,blogger....

How's your day??Alhamdulilah,i'm 38 weeks now.....Heard my colleague had delivered...fuhhhh....
Sometimes I can feel my heart beat very faster and kinda nervous every time my friends ' safely ' delivered...hukhukhuk....but still there a happy mode when thinking of ' new life ' will coming soon..ahaks...:)

Oh ya...my mumy is in the house!!!YadaYada...feel relief and happy because somebody i mean orang tua ada bersama di waktu -waktu sarat ini...Thank you sooooo mumy for always being there....
FYI, emi stayed with 'mumy tua' ..she's  no longger with her babysitter,kak saimah...yalah kesian nanti mumy saya satu orang duduk di rumah,biarla emi kasi kawan dia...walaupun anakku itu menangis sekejap sebab tidak biasa,tapi last2 dia mau juga...:)

I can feel my lemak2 lebihan rite now.....nah kan....p tengah-tengah sudah...thats mean maybe another week i will deliver...alhamdulilah,bab mengeras ni belum kerap sangat,baby keep doing acrobatic...tomorrow my 38 weeks check up,hope everything will be OK..Oh ya..my OGGT is fined!gosshshhhhh....can you believe what will happen if my result was not SAFE?they will called and asked me to see the pediatrician...nasibla..... 

Tulat pula Cuti Umum...Jadi Selamat Menyambut Hari Deepavali kepada anda semua kaum India....
Masih berfikir-fikir mau pegi mana cuti 3 hari ni?....Any ideas peeps???

October 29, 2010

37 weeks & Mr.Dota...

37 weeks check up....

hm...I did the OGGT....****!!!It makes me sleepy,dizzy,tired and vomit after i drink it....
Memang saya salahkan doktor sebab tidak baca betul-betul medical history saya!...the doctor feel sorry and at the end i don't have the choice.....fortunately,she's giving me MC for one day....goossshhhhh.....
Really hope the outcome will be SAFE!

oooo,ok..enough about it...lets see the pictures below...Mr.Dota climb the Great Wall..wow....Jealousla!!

View dr bawah...1st peak, 2000 M = 2KM
" Yeahhh..I did it!!! " ...I can see ur self - satisfied smile!!

 Really happy to see ur picture sayang...memang bestla pergi sana kalau gitukan?

October 23, 2010

Kereta Suamiku...Part 3

YadaYada......Yeahhhhhhh..at last I can relief now...Everything was settle..
Gosh,selagi kereta tu tidak dibaiki, migraine senantiasa menggangu fikiranku...Alhamdulilah.....doaku sentiasa didengar...

Harap-harap tiadalah yang bukan-bukan lepas ni...

I've called umi yesterday because she said she miss Emi so much...Sad to hear from Abah that Umi is not well....She got fever...maybe because of the weather ( kejap panas,kejap sejuk )
Poor them...Even abah also not very well, sekarang pun tambah 2 jenis ubat lagi menjadikan 10 jenis ubat sehari untuk diambil setiap hari...

Last night,I'm thinking how to overcome this matter...I dont want to burden them..Lets say if I deliver before Mr.Dota coming come, diorang pula kelam kabut kena datang pegi KL..plus they are not well dan perjalanan mengambil masa 8 jam...adui........

So,I've thinking and doing this.....I bought new air ticket for mumy...Mumy will fly to KL on next Saturday....

Ok,ni gambar kereta lepas dibaiki...


October 21, 2010

Kereta Suamiku , Part 2 & 36 Weeks...

Ishishish........panjangnya story kereta lakiku yang tercinta ini...ngehehehhehe...
Seperti yang telah diwar-warkan, we met today at A & W, PJ...so by rite now, apa-apa pun we will contact with his nephew...Tomorrow,after 12.00 pm we will see his nephew at Terminal 3, Subang...At least I can relief a bit rite now.Alhamdulilah.......Hopefully,everthing will going smooth tomorrow......hukhukhuhk....
Entah kenapala time Mr.Dota ni berada jauh nun di sana macam-macamlah dugaan yang datang...keretala,orangla....haiyaaaa......Tapi yalah takkanlah hari-hari kene ok ja, ALLAH doesn't burden us with things that we can't bear. Lagipun itu cuma 1 daripada berbilion-bilion lagi dugaan yang kena bagi,orang lain lagi susah....


Ahaaaa....times really flies away...today I'm officially 36 weeks ( 9 bulan )....
Naaa kaaauuuuuu....Apa-apa pun boleh terjadi...I'm gaining about 2.3kg..kikiki...Jadi, berat I dah menjadi 79.3kg...uhuhuhuhuu.....alalallalal....berat okan??Oleh kerana sudah masuk 9 bulan jadi aku pun keraplah seminggu sekali ke PPUM..bercintalah aku di sana...Due to my diabetic history last pregnancy,the doctor want me to do the OGGT...Tapi aku tak ter fikir pula nak tanya doktor tadi...kenapa bagi 3 pilihan untuk minum air gula kalau  cara paling tepat adalah berpuasa selepas jam 10 mlm ( minum air kosong saja boleh )
sampai minum air gula keesokkan pagi.....nantila aku simpan dulu soalan ni....

Oh ya....i did scanning..oooommmyyyyyyy baby....u look soooo cute in my womb.....macam tidak sabar pula tau...the sonographer cannot guarantee to me either gal or boy,but it doesnt bother me anymore..asalkan sihat,cukup sifat and the mumy also sihat,ALHAMDULILAH.....
Boleh cuba lagi kan Mr.Dota? ( senyum kambing )****.....berat baby pun sudah 3kg..itu dalam perutku,tapi x pasti kalau keluar nanti berapa beratnya....emi pun doctor ckp around 3.4kg...sekali keluar 3.8kg...uhuhuhuhu...
Ok, thats it for today....:)

October 20, 2010

Kereta Suamiku...

Yaiiiii.....updating from last blog...
hm...still waiting for the pending settlement....


Ok,the story goes like this...


Yesterday(19.10)


Jumpa di A&W, PJ.....Mak ai...India punya janji bukan alang-alang....kata tinggal di Seksyen 8 PJ,tapi perjalanan mengambil masa 45 minit...entahla mana dia tersangkut pun saya tidak tau....dlm hati pun memang sudah terdetik,betulkah mamat ni nak datang???Berbulu aku tunggu tau,nasib baik kami berempat ada...(me,epat,abg k & En.harun)...huhuhuhuu....Memangla klu tengok dari first impression aku,dia ketua gangster..rambut panjang,berumur dan friendly....boleh jual insuran..ngehehehhehe.....After the discussion,he said sorry and will settle this thing in weekend...


1pm - Mr.Deuke called me that he will see me today ,(20.10) 2pm at A&W


Today ,1pm 
Called to inform that we change it tomorrow because of his nephew cannot make it...


Hm...I really got tensed with this...I can feel the migraine until now.....but just now I called him back..push dia cikit...konon mau p Johor untuk stand by di sana sebab JEREBU di Muar....ahakss.......so he promised me that he we will setel it this week bf I  and he left KL....argggggghhhh....pedulilah,x boleh trust sangat dgn org macam ni...bukan racist atau apa tapi dalam 10 tu kita kena percaya 1 ja...lainla kalau cina trs mau setel terus menerus......kita ni ja yang lemah lembut...


BTW,cantiklah tarikh hari ni..20.10.2010.......

October 19, 2010

" Happy Sunday "

Hello blogger....How's your weekend?Ahaks..I know its Tuesday but my mood is still swing if the'problems'is still not settle.....
You must be wondering what the hell is my trouble,right?Argghh......

Early morning weekend,me,Emi,my sista and nephew went to Pasar Tani at Stadium Melawati Shah Alam...As usual we will reached there about 8am or 8.30am...Bought all the barang basah untuk stok seminggu...Having breakfast dan sambil mencuci mata...After finished all the task, baliklah rumah...
Sampai di lift,"Baaaannnnnggggg"....punyala kuat bunyi orang terhantuk...
Pusing belakang,emi terus menangis kesakitan....Aku bukannya kesian tapi aku tambah secukup rasa lagi sebab geram..Apa pasallah anak aku ni berjalan tak tengok jalan..selalu macam tu,berhayal lebih..Kadang tempat yang tak licin pun boleh terjatuh...arggghhhhhhh......
Sampai rumah barula aku sayang semula..kwangkwang...letaklah minyak gamat...Lepas sejam baru nampak kesan terhantuk tu...Emi,emi....

Nampak tu?Kesan selepas sejam...macam mekap pula kena tepek...
Malam tu malas mau masak sebab lunch jam 3pm...hahahhahah....Yalah,makan nasi minyak awal pagi siapa yang tidak kenyang sampai lunchkan?Tapi mulut tu asyik mau mengunyah ja....
Oleh kerana belum penat mengunyah makanan, aku pun suruhlah adik dan anak buah aku pegi beli roti canai & teh tarik = RM1 di restoran UKHWAH , PJ State...And of cozlah anak aku tu asyik nak "JAYAN" yang bermaksud jalan nak ikut....

First calling....dorang bagitau kedai Ukhwah dan kedai PJ State(pilihan ke 2) tutup awal...padahal baru jam 8 lebih...jadi aku pun suruh dorang pegi beli di Seksyen 8,Kedai Syed.....

Second calling.....tanya mau makan apa..enta apa dorang ingat aku pun tak tahu..????

Third calling...KERETA KENA LANGGAR!!!!!dugdapdugdap jantung aku berdebar...Ada mamat **D** tolol ke hape aku pun tak tau pegi cium bumper kereta kesayangan suamiku...alasan "TERLUPA TEKAN BREK"...B****....yang kau tak jaga jarak tu apesal..cikit konon tapi nasib baikla anak buah aku tu pandai buka mulut...anak aku dah menangis dalam kereta...adik aku snap gambar kereta dia dan ambi nombor hp dia...fuhhhh....nasib baik diorang OK...

Aku teruslah salin pakaian tunggu dorang di carpark....memang mau jatuh sudah jantung saya..tapi cuba kamu tengok gambar di bawah ni...


Ni gambar dari jauh ni....macam tahi lalatkan?
 


Barula nampak selepas di zoom....macam kena paku!!

Kecil-Kecil pun tukar dalam RM350
Nahhhhhhhhh.......Semalam aku pegi Naza Servis Center untuk buat quatation harga baiki bumper ni.... Macam yang tertera di atas...I"ve talked to the **D**an guy....I know its a bit expensive...So,after I've asked from other opinion, saya pun bersetuju untuk hantar di bengkel yang membaiki kereta honda city dia...

Jam 10.30 ni aku jumpa dia di A&W bawah ofis aku ni...dan akan ditemani oleh anak buahku dan our best buddy ,'En.Khair Hawari'...terima kasih kerana membantu aku...
Ya Allah,Kau permudahkanlah segala urusan kami ...AMIN!

Ok, I will update to you all asap...saya pun tidak pernah lagi jumpa En.Duke..(enta betul atau tidak nama dia?).....BTW,thats why i called my weekend.."HappY SUnday"..