August 24, 2010

Sakit "M"

Good Morning peeps....
I hate my feeling right now....tired,sleepy and sakit "M"..What should I do?
Blogging?Chatting?SMS?huwaaaa.....
Maybe my mood is still swing and my mind is flying back to balik kampung....
Glady, I'm fasting but there is no terawih for this year..I managed to help my self by doing it night before the Ramadan started...what a pathetic and horrible person I am?
There are so much pending mission and to do list before the early September coming. It's not just because of the Raya but due to my pregnancy ,another 2 months to go...
Worried to much makes me uncomfortable...not because of the raya or our new born baby but because of Mr.Dota. Deep inside my heart I cant do it alone,but because of his " Work" , I must be strong and only You My ALLAH knows what will happen because I really leaning at you.Insyaallah, my prayers always be with you Mr.Dota.

August 20, 2010

10 Hari Ramadhan...

Pejam celik,hari ini insyaallah kita akan menjalankan ibadah puasa hari yang ke 10....
Alhamdulilah, praise to you ALLAH for giving me strength to full fill my duty...
Berat mata memandang,Berat lagi bahu yang memikul ini.
Even though I'm carrying ' little honey bee ' inside my belly,I managed to get up early in the morning( 4.30am ),cooked something for SAHUR...
Sebelah petang pula dok sibuk mencari resepi untuk berbuka puasa....
Everybody will asked me the same question and I will take time to answered it
" Mel, masak ape hari ni? "....ahaks...
" Tak Tahu lagila"....

Baru saya perasan pula tau..I rather do cooking than buying from bazar ramadhan..
Hari pertama puasa adalah membeli,tapi perasaan sedih menghantui disebabkan makanan yang ditelan tidak menepati piawaian standard rasa lidahku..ngee...So, the solution is I MUST COOKED!

For weekend Berbuka..I love, i love, i really love when Mr.Dota offered untuk makan luar saja...ahaks..
Saturday event, we went to Warung Pak Maidin (next to Jusco Equine).They offered buffet style..and
we've pay RM77.70 for 3 person.

Sunday event, we went to Restoran Salero Negori at AMCORP MALL...The menu was absolutely nyumnyumnyum..ahahaha...
FYI,our family are the biggest fan for this restoran ....

Planing for this weekend,
I would like to cook Nasi Kerabu Kuning or Nasi Minyak...hehehhehe..

Nasi Kerabu Kuning
Nasi Minyak
Till then...

August 10, 2010

Salam Ramadhan Al Mubarak





Assalamualaikum semua....
Di Pagi yang penuh mulia ini, saya ingin mengucapkan Selamat  Berpuasa.
Marilah kita sama-sama menadahkan tangan  sambil mengucapkan 
'Syukur,Alhamdulilah!' kerana tahun
ini kita dapat merasa sekali lagi kenikmatan puasa itu.


Kepada Kaum ibu, 
Selamat bersengkang mata untuk menyediakan sahur dan Selamat Berfikir untuk mencari resepi apa yang patut dimasak untuk berbuka nanti.Semoga banyak pahala yang diperolehi,dapat ke solat terawih dan menjaga mata,mulut,telinga dan hati kita pada masa ini.


Kepada kaum bapa,
Bangunlah sekali-sekala untuk membantu isteri menyediakan sahur..ahahhaha..jangan asyik tidur dan bangun selepas semuanya terhidang!Tapi kalau penat disebabkan pergi masjid untuk berterawih takpe,ni kalau alasan penat sebab bekerja di siang hari, tenung-tenungla isteri yang pergi kerja seperti anda dan menyiapkan segala-galanya untuk anda pula.


Jangan lupa juga untuk bersedekah ya...

Buat diriku ini,

Ya Allah Ya Tuhanku,
Semoga Aku dapat menunaikan puasa penuh tahun ini,
Berilah aku kesihatan yang baik dan permudahkan segala urusanku,
Semoga Puasa tahun ini lebih baik dari tahun yang lepas..AMIN!







August 4, 2010

Day 1

Seperti yang ditunggu-tunggu , tadaa.....
Bangun pagi sangatla awal sebab terover excited mau jalan...FYI, kami belum pun booking mana-mana hotel, sebab masa ini bukan school holiday so main terjahla....
Tapi yang menghairankan,punyala susah nak sewa kereta...aduhai.....
Akhirnya, we managed got VIVA 660 CC...Rm120 perday...so semuanya Rm 360 for 3 days...
Agak expensivela sewa kereta di KK ni...Teringat pula sewa kereta di Langkawi hari tu..Altis Rm80 perday..huhuhu....:)...Lagi satu,semua kereta yang disewakan cuma buatan Malaysia, yang lain-lain susah mau cari tapi kalau ada pun punyala mahal....

Aksi adik - adikku...
Cantikkan?
Kami bertolak dalam jam 9 pg....sampai dalam jam 11pg, thanks to Andrew for being our driver...
Saya taula kau urang ranau, itula kau terrer betul ni jalan....hehehhe..
Tempat yang menjadi sasaran pertama ialah Hot Spring, Ranau...Tujuan adalah untuk mandi....hehehhehe...
My little daughter and unty kici was really excited...Saya pula,waiting for them and take some pictures.

Welcoming...
OMG...emi & elen...
Can you spot Mr.Dota & emi??
After they finished?but wheres the others?



Selepas kepenatan mandi,kami pun mencari hotel.

Mr.Dota : Lets check in at Kinabalu Pines Resort.
                    At least we can have some memorable days in here..
                    Boleh tengok Gunung Kinabalu kalau keluar dari pintu bilik...
Me            : Ok....:)

Kami pun dapatla sewa bilik di Kinabalu Pines Resort..Rm160 per room...
The standard room was OK for me,but i hate it when the heater is under maintenance..huwaaaa...matilah..bergegar-gegarla kesejukan ni...The best part was....

Emi          : Mumi......yak....
Me            : Ok..Mandi terusla kalau mcm tu...( ms tu jam 4.30 ptg )

After 5 minutes....

Iv              : B......anak kau berak lagi...punya bau...mau muntah sudah saya ni.....
Me            : Ahahahahahah....Adui..sudah la sejuk sampai boleh mengeletar...

Around 6.30pm we're heading to Kampung Paka 2, Ranau untuk membuat lawatan ke rumah En.Rafiq.
Thank you Rafiq, kau punya ' kicap + lada '  dan ' sayap ayam' membuatkan kami terlupa dunia, tapi tu
' Sirung ' yang kau bagi tertinggal di rumah mumy saya..heheheh..jangan marah..

To En.Rafiq,
It's not too late to wish both of you, CONGRATULATIONS!
Semoga jodoh kamu sampai ke akhir hayat,AMIN!
nyumnyum.....SADAP!!!

bersambung...

August 3, 2010

Cuti - Cuti Malaysia ( 24.07 - 31.07 )

As usual, my vacation mood was on one week before it.So, my mind was full with list of idea where to go and what to do. But, this time Mr.Dota request to go Kundasang.
Since he will go for a short cuti-cuti Malaysia because of the " Malaysia Innovation " which will be held in Terengganu on 28.07 until 31.07 ( phewwww***what to do,at least he will be there for 4 days)

24.07.2010

4.30 am
I woke up early just because late of packing..ahahahha....
Mr. Dota always scolded me because of my "kerajinan" and " Kepandaian" last minute packing...
But, deep inside his heart he knew that his wife was really efficient..heheheh..:)

10.30 am
Arrived at KLIA...
Nasib baikla flight kami tidak delay sebab sejak dua menjak ni MAS pun macam AIRASIA juga.
Belum pun take off,terus tidur...
ahahhaha......
3.00 pm
At last,we arrived di Negeriku Yang Tercinta " Sabah Tanah AirKu "....
Sampai ja,terus ke Pantai Tanjung Aru.
Pantai Tanjung Aru
entah apa emi buat tu?
Menikmati angin yang kuat???
Apa ni? Apa ni? Apa ni?
That night, we're having our dinner at" Restoran Masakan Sedap "....
Sesiapa yang berminat untuk menikmati hidangan ' Chinese Foods '  bolehlah bawa family anda  ke restoran ini yang terletak di Jalan Lintas, bersebelahan dengan bangunan Prudential.
Nama pun sedap jadi memangla SADAP!akakakak...poket pun licin..kikik....
Thank you Mr.Dota...:)


Butter & Salad Prawn
Sayur Manis
Steamed Grouper
Bersambung....