September 28, 2010

Day 2

OMG!!inilah post yang berkarat sudah...jangan marah tau...:)

Our journey continued when the sunrise was raised again.

Santikkan?

8.30 am..
Everyone were getting ready and packing all the stuff.
OMG,the wind really make we want to sleep again. Emi still keep on dreaming..ngeee...
But when Mr.Dota said
" Emi, wake up! "...She definitely open her eyes..
Kalau saya yang kejut,she must answered me " NANAK".....goshhhh....
We went for breakfast and leaved Kinabalu Pines Resort with this snap...


Punya kembang saya!!
Muka org baru bangun
 
Good bye Pines...

Our first place visited,
War Memorial ...RM2 for adults and RM1 for children.We took about half an hour in there.
Selepas itu, aktiviti membeli sayur dan buah..ahaks.....Hampir 6 tahun aku tidak merasai buah ini dan memang rezeki aku masa balik KK sebab  musim buah " TARAP"...yeahhhhhh....sedapnya!!!Manisnya!!!
First time Mr.Dota nampak buah ini secara live dan mencuba kenikmatan buah ini...Tapi tidak sempat mengambil gambar buah tarap. Kita layan pula gambar di War Memorial 

Kalau saya pijak juga???


Iv ; Inila gunung kinabalu...cantikkah?
Nampaknya sampai sini sajalah perjalanan kami melawat pekan ini. Bukan tidak mahu pegi melawat tempat lain tetapi disebabkan buah strawberi kami sudah puas tengok dan makan di Cameron Highlands, jadi lebih baik kita balikNak pegi Ladang Lembu macam di New Zealand aku tidak berminat,ahaks....Pergi National Park pun I rasa malas...terukkan?Sebabnya kena hiking juga untuk naik atas...

Sekianlah perjalanan kami di Kundasang itu.....Hari-hari yang lain cuma melawat cousin-cousinku, ke pasar philipine dan jalan-jalan cari makan...Till then,see u next year KK...

What is CD?

CD ...??

Yeah.....Since we're planing to " tambah rakyat " this year, I've been starting searching, reading and asking about CD ( Cloth Diapers ).....Not to forget , I've done the calculation..For starting, we have to spend about RM1000++  for it. To those who never heard about CD, actually CD = Kain Lampin yang mama kita guna masa kici-kici dulu..hihihi...siap guna pin tau..Tetapi, disebabkan perubahan zaman yang serba canggih ini, Kain Lampin telah diupdatekan alah-alah pampers, jadi harga untuk memulakannya agak  pricey...Mungkin bagi mumy-mumy di luar sana yang tiada anak, anak baru satu orang atau anak tidak memakai pampers boleh kata " DO I CARE ?"....Or maybe to those can afford there should be no problem,rite? Tapi, bagi I (kikiki..ngada..ber I pulak) even though my husband can afford it,I still want to help him with other ways...
Banyak jugala persediaan kali ini, i mean dari segi barang-barang baby tu, I try my best not to depends 100 % on my Mr.Dota. Apa lagi bab yang remeh-temeh..But,at last  my proposal goes to him juga..kakakkakakak....ar....melalut pula aku ni tau..sory peps...

Sekarang ni,saya baru ada beberapa koleksi CD...Insyaallah,by time my CD banyaklah koleksi ...hehehhehe...
Kepada mereka yang berminat silala terus baca yer..Yang tak berminat, tak payah baca...

Bagaimanakah cara untuk membolehkan Cloth Diapers tahan lebih lama?


Belilah Cloth Diapers yang berkualiti atau yang diketahui umum sebagai jenama yang tahan lama (tanyakan lah pendapat ibu-ibu lain yang ber-Cloth Diaper untuk mendapatkan tips).


Pastikan stok Cloth Diaper mencukupi, dan lebih bagus jika mempunyai Cloth Diapers dalam jumlah yang banyak. Ini kerana apabila Cloth Diapers yang sama dipakai dan dibasuh berulang kali, ia akan menyebabkan ianya cepat lusuh dari “wear and tear”. Diibaratkan seperti pakaian kita lah, kalau ada 5 helai sahaja dan kita pakai dan cuci hari-hari, mesti tak sampai berapa bulan sudah lusuh atau mungkin koyak,kan?


Bestnya!!!!Banyak koleksi CD...Macammana Mr.Dota, bolehkah?



Pilih Cloth Diapers jenis “Snaps” atau butang berbanding Velcro untuk mengelakkan Velcro nya cepat “haus”. Secara umum, Cloth Diapers snaps akan kelihatan “baru” lebih lama berbanding Velcro.


Jaga Cloth Diapers dengan teliti. Pastikan cara pembasuhan dan penggunaan harian mengikut kaedah yang disarankan jenama Cloth Diapers tersebut. Kaedah penjagaan mungkin berbeza bergantung kepada material yang digunakan.


Gunakan cecair/serbuk pencuci yang sesuai untuk Cloth Diapers! Jangan gunakan pencuci yang ada peluntur, enzim, fosfat, pengawet atau pelembut/pewangi di dalamnya. Bahan-bahan ini boleh menyebabkan Cloth Diapers bocor dan mudah rosak.


Jika anda ingin menggunakan Cloth Diapers untuk anak-anak yang seterusnya, belilah Cloth Diapers yang bersaiz (sized diapers) berbanding “One-Size”. Ini kerana Cloth Diapers bersaiz kurang kerap digunakan dan kualitinya akan tahan lebih lama jika disimpan. Bayangkan, Cloth Diapers “One-size” dipakaikan semenjak bayi baru lahir sehingga 2 tahun, betul kah ia boleh digunakan dengan sempurna untuk adiknya pula?


Sesekali, lakukan “strip washing” untuk menghilangkan bau-bauan dan juga kulat (mold/fungi) yang mungkin tumbuh di Cloth Diapers. Keadaan ini boleh menyebabkan Cloth Diapers rosak.


Keringkan Cloth Diapers dengan menyidai di bawah cahaya matahari (gantung/sidaikan dengan cermat) berbanding menggunakan opsyen “Spin Drying” dalam mesin basuh atau menggunakan mesin Dryer.


Huh...contoh orang yang ada halaman...

Untuk All-In-Two (AI2) diapers dan juga diaper covers, bahagian luarnya (diaper cover) tidak perlu dibasuh dengan kerap, dan elok dibasuh tangan kerana ianya tidak begitu kotor. Ini boleh mengekalkan kualiti lapisan PUL pada diaper cover tersebut.


Beli Cloth Diapers yang diperbuat dari material sintetik seperti microfiber kerana ianya lebih tahan lasak berbanding material semula jadi/organik seperti bamboo dan kapas (cotton).


Gunakan “laundry bag/net” jika membasuh menggunakan mesin basuh dan menggunakan opsyen “Spin Dry”.


INGAT!!!




  1. Jangan perah Cloth Diapers terlalu kuat untuk mengelakkan getah (elastic) cepat lusuh.
  2. Jangan gunakan sebarang berus yang kasar untuk menggosok/menyental Cloth Diapers.
  3. Jangan gunakan pencuci yang ada peluntur, enzim, fosfat, pengawet atau pelembut/pewangi di dalamnya. Bahan-bahan ini boleh menyebabkan Cloth Diapers bocor dan mudah rosak.
  4. Jangan basuh Cloth Diapers dengan air yang terlalu panas kerana ini boleh merosakkan PUL (waterproof layer). Jika perlu, gunakan air suam sahaja.
  5. Jangan gunakan krim lampin (diaper/nappy cream) bersama Cloth Diapers kerana ia mungkin menyebabkan kebocoran (gunakan lah krim yang sesuai untuk Cloth Diapers atau pun lapik Cloth Diapers dengan nappy liner jika menggunakan krim tersebut).

Alalala....banyak o kan???

To, Mr.Dota....
" Jangan hangat-hangat taik ayam!"...I remember your words...I will prove it to you..Chayoooo!!
Nanti kita sharing lagi pulak pasal cara pemakaian ...ar...buli jadi promoterla!!!akakkaka..:)

September 27, 2010

Betulkah ni?

Dalam tidurku tiba-tiba terasa ada cecair keluar dari *tuuuutttt*...
Terkejut dan bangun serta merta ke tandas...

" Hm...xde apepun..."

Kesian pula aku tengok suamiku yang tidur lena itu untuk dikejutkan.Tapi, aku kena juga kejutkan..

" Sayang...orang rasa macam org terkencing tapi org pergi tandas tiap-tiap jam,tolong bau ni jap...."

Dengan mamai lakiku kata " Xde baupun.."

Me    : Cuba bau lagi sekali!!!
Dota  : Adala bau cikit...

Aku senyap pastu baring semula..jam baru 3.45 pagi..

Tiba di office jer, aku terus buka blog laki aku...aku baca blog 2 tahun lepas..
Kejadian lebih kurang juga,5 hari selepas itu aku selamat bersalin...adakah???

Jam 2 nanti aku pergi klinikla,buat scan dan tanya doktor keadaan aku..manala tau kot??
Takut juga aku dengar kata umie aku tadi..kalau bersalin angka genap ni,susah nak hidup lama...
Tapi kita berserah kepada ALLAH...

September 24, 2010

Cuti Rayaku...

Assalamualaikum semua.....
Hari ini masuklah hari yang ke 15 kita berada dalam bulan yang mulia iaitu bulan Syawal...
And, it's not too late for me to wish all my Muslims family members and friends,
" Selamat Hari Raya AidilFitri "....
Check out my photo during the Raya. FYI, I took a very long leave this time..starting from 10.09.2010 until 19.09.2010...And of cozz my Cik Abang "senyum kambing"..ngeeeee
Our Small Family.....I love this picture
With Unty Edna

 With My In Laws Family.....

Hm...Another 2 ladies were late and balik
kampung

This year,kami sekeluarga lebih banyak duduk di rumah . Bukan sebab malas nak pergi beraya tapi sebab ramai membe Mr.Dota balik ke kampung mertua masing-masing. Hanya melawat rumah orang kahwin dan In Laws sahaja...


Emi with her poyo pose..kikiki


With Abg Amir...Her Favourite Abang


OMG, I just realize that emi looks like her cousins...

September 23, 2010

32 weeks...

Wowweeeee.....32 weeks???Times really flies away...Soon or later, my little cutie pie will see the world....yaahoo...Berat mata memandang , Berat lagi  bahu yang memikul ini...Nowadays, I cant sleep because of the flu and cough..ini semua gara-gara minum air gas bersama ais yang sedap itu semasa Raya..hukhukhuk....Siapa suruh mencari nahas..padan dengan mukaku..kikiki...Poor little emi, dia pun selsema +demam for 3 days..the best part is,mesti jam 1 pagi akan mula meragam dan merengek...kesian diri ku ini,sudahla kerja esok pagi tetapi tugas sebagai ibu masih dijalankan,not to forget Mr.Dota who is willing to take care of emi until 3am...ahahahhahah....*Fening kepala*...My next check up will be on next week, 30.09.2010.
A week after that, I will sit for my PTK exam..damn PTK!!!And Mr.Dota will fly to China....huhuhuhu...Hopefully,everything will go smoothly and fine.Really wish and pray i will deliver after he come back on November.But it's all from the Almighty....

Lets see the baby improvement now...

By now, your baby weighs 3.75 pounds (pick up a large jicama) and is about 16.7 inches long, taking up a lot of space in your uterus. You're gaining about a pound a week and roughly half of that goes right to your baby. In fact, she'll gain a third to half of her birth weight during the next 7 weeks as she fattens up for survival outside the womb. 
She now has toenails, fingernails, and real hair (or at least respectable peach fuzz). Her skin is becoming soft and smooth as she plumps up in preparation for birth.