November 23, 2010

Mardhiah Humaira

Hello bloggers...


How's ur day?Planing go for vacation?Me?Ahaks......
Seperti yang anda semua maklum, saya telah selamat melahirkan baby gal yang telah diberi nama MARDHIAH HUMAIRA BINTI AHMAD SALWADI....yang bemaksud :


MARDHIAH: Yang disayangi,Yang diredhai
HUMAIRA : Yang berpipi merah


Born on 13.11.2010 at PPUM...


Rasanya tidak perlulah cerita tentang sakit beranak ni sebab semua orang yang pernah bersalin mempunyai pengalaman yang berbeza-beza..Cuma saya memang agak ' TRAUMA ' disebabkan masalah-masalah yang ' tidak diundang ' ......

To that ' person '....
I do forgive you...
But the scars is still in there...
Let the time heal it...
PAST IS PAST.....

Ok,ni gambar courtesy from my sister....Tq so much for being there...I love u aira....Ooo..i forgot..I love both of my princess...Emi & Aira...mumy always be there...


Fresh from oven



Second day...
BTW, my mumy will go home tomorrow..hukhukhuk...sad mode...
Thank you mumy for taking care of us,I love you so much...
Saya pula akan berangkat ke KT sabtu ni...before 29.12 akan kembali ke KL...

November 12, 2010

Wanita dan Kubur..



Ini untuk anda semua, aku copy & paste dari blog orang lain....
Renung-renungkan.....




1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda,
 "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya.Allah mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan. ( Saya suka yang ini )

3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah mencatatkan
baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan
daripada susunya diberi satu kebajikan. 

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah.

7. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah dan orang yang takutkan Allah, akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari pasar ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka, barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan ramadhan,memelihara
kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

11. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.

12. Aisyah berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar
haknya terhadap wanita? Jawab Rasulullah, "Suaminya. "Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah, "Ibunya".

13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan
ibumu dahulu.

14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung diudara,
malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu
neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Nabi s.a.w) di dalam syurga.

18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.

19. Daripada Aisyah r.a. Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak
perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka. "Jadi, janganlah sesekali kita merasa lemah. Wanitalah sebenarnya yang membuat seseorang lelaki itu kuat. Itulah salah satu sebab mengapa Nabi meletakkan wanita setaraf pada lelaki dan tidak lebih rendah.

SATU PERINGATAN!!

KUBUR SETIAP HARI MENYERU MANUSIA SEBANYAK LIMA KALI;

1. Aku rumah yang terpencil, Maka kamu akan senang dengan selalu membaca Al-Quran.

2. Aku rumah yang gelap,Maka teranglah aku dengan selalu solat malam.

3. Aku rumah penuh dengan tanah dan debu, Maka bawalah amal soleh yang menjadi hamparan.

4. Aku rumah ular berbisa, Maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawar.

5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nakir, Maka banyaklah bacaan "Laa ilaha illallah, Muhammadur Rasulullah", supaya kamu dapat jawapan kepadanya.


" Aku mencari kebahagian yang belum pasti ada  pada hari esok,lusa dan pada masa  akan datang.......
   Entah ada atau tidak tangan yang sanggup memegang dan membawaku beriringan sampai ke tua nanti,
Sungguh besar dan berat ujian yang KAU beri pada umatmu,
Tetapi sesungguhnya aku percaya kepada ketentuan mu dan ujian mu ALLAH...
Kerana aku mahu percaya semua itu boleh kukecapi berkat doa, keazaman dan peluang yang Kau beri pada kami.....

November 11, 2010

Hatiku berdetak....

"Kucari diriku dan dirimu di dlm gelap,hanya bayang-bayang yg dijejaki.Ku capai tangannya tp hanya bayang-bayang jari yg kulihat,luka yang telah berkubur lama kembali berdarah dan kian dlm yg enta pulihnya akan tiba bila,bergetar hatiku,berbutir-butir ayat dan air hujan melanda hati,pedih mengetahui kebenaran tetapi ttp menelan bidalan......"
Kalau itu ujian mu Ya Allah,aku terima dgn redha dan sabar,AMIN!

hahaha....yahhh,ini adalah status aku hari ni...and I really-really mean it......
To those who read my status at FB,mmg bertalu-talu soalan yang aku terima....
Tapi ni special cikit, hanya orang yang dapat baca blog ini sahaja yang mengetahuinya...cit...xdela aku saja nak provoked..kikiki.....


Sebenarnya aku baru jer habis baca novel " Andai itu takdirnya"......Pinjam dari adikku....
Its all about marriage, love, trustworthy, determination and most off all love, love and love....


Jadi kepada mereka yang rasa-rasa mau mempunyai perasaan bergelora, sadis dan pilu silala beli buku ini...penulis, aku lupa..kwangkwangkwang......

November 4, 2010

Sad off....





Sementara menunggu anak buahku tadi di depan pintu masuk PPUM, perasaan menangis dalam hatiku mula  bergetar. Bukan disebabkan nangis rindu Mr.Dota tapi SANGAT tersentuh dengan penumpang yang diturunkan  dan diambil oleh ahli keluarga atau teksi. Rata-rata orang yang menunggu dan diturunkan adalah orang yang berusia emas, handicapped, strok dan kekurangan kudrat untuk berjalan..
Entahla kenapa aku beremosi sangat tengok dorang tadi....Melayu,Cina,India semuanya ada...
Sungguh bertuah pada mereka yang mempunyai anak setia menunggu,mengangkat dan menyorong ibubapa masing-masing.Tapi dalam masa yang sama membawa diri sendiri.Sebak pula tengok....
Bersyukur sangat kedua ibubapaku dan mertuaku masih mempunyai kudrat lagi...
Tapi terdetik juga dalam hati kalau dorang sakit, siapalah yang akan membawa dan mengambil dorang disebabkan tempat kami yang jauh nun di sini...????Apalah perasaan dorang??hukhukhuk.....

November 3, 2010

' Mumy Tua ' & 38 weeks...

Hi,blogger....

How's your day??Alhamdulilah,i'm 38 weeks now.....Heard my colleague had delivered...fuhhhh....
Sometimes I can feel my heart beat very faster and kinda nervous every time my friends ' safely ' delivered...hukhukhuk....but still there a happy mode when thinking of ' new life ' will coming soon..ahaks...:)

Oh ya...my mumy is in the house!!!YadaYada...feel relief and happy because somebody i mean orang tua ada bersama di waktu -waktu sarat ini...Thank you sooooo mumy for always being there....
FYI, emi stayed with 'mumy tua' ..she's  no longger with her babysitter,kak saimah...yalah kesian nanti mumy saya satu orang duduk di rumah,biarla emi kasi kawan dia...walaupun anakku itu menangis sekejap sebab tidak biasa,tapi last2 dia mau juga...:)

I can feel my lemak2 lebihan rite now.....nah kan....p tengah-tengah sudah...thats mean maybe another week i will deliver...alhamdulilah,bab mengeras ni belum kerap sangat,baby keep doing acrobatic...tomorrow my 38 weeks check up,hope everything will be OK..Oh ya..my OGGT is fined!gosshshhhhh....can you believe what will happen if my result was not SAFE?they will called and asked me to see the pediatrician...nasibla..... 

Tulat pula Cuti Umum...Jadi Selamat Menyambut Hari Deepavali kepada anda semua kaum India....
Masih berfikir-fikir mau pegi mana cuti 3 hari ni?....Any ideas peeps???