July 26, 2012

Situasi berbeza?

Situasi 1:

Di halaman Kampung si Suami.

Isteri : Jomlah kita pergi jalan-jalan.Kata nak pergi jalan -jalan cari makan?

Suami : Kejap ( dengan nada kasar sambil sibuk main FB )

Jam 4.30pm...

Suami : Ok , JOM!!

Isteri   : er....takde orang nak join ke?

Si suami terus jalan ke kereta tanpa berkata sepatah kata.
Tapi dalam kereta si suami terus bersuara...

Suami : Apasal u tanya tak ade org nak ikut?

Isteri : Kenapa?

Suami : U tak nampakke kakak ai tengah demam teruk sampai tak larat nak bangun!
            U tak sensitif langsung!

Isteri  : Lar...kan dah pergi jumpa doktor...Doktor pun kata demam biasa...
          
Suami :  Parents ai tu nak jaga dia...Yang u p tanya soalan macam tu pasal apa?

Isteri   : OOooo...ai tak tahu pula parents u nak jaga..lagipun niat ai cuma bertanya..
             Salahke?Lagipun suami diakan ada....


Di rumah sendiri..

Isteri : hm...kenapalah ai ni asyik mengah jer sejak 2 menjak ni?

Suami : Kenapa macam tu ?

Isteri  : entahlah....harap2 baby dalam perut ni sihat!!

2 jam kemudian...

Suami : Ai dah lama tak jumpa kawan ai...dalam 2 bulan juga...
            Ai turun kejap nak jumpa dia...

Isteri   : Ok... ( senyap sambil berdoa supaya anak yang dikandung dapat lahir ke 
             dunia dengan selamat apabila tiba masanya )

**Isteri yang tidak berapa sihat tidak diambil kisah sebab tidak menunjukkan 
    tanda-tanda yang membolehkan si suami berasa ' sensitif ' dengan keadaan 
    kesihataannya...**

P/s : Aku berdoa semoga si isteri di berikan kesihatan yang baik.
       Semoga ALLAH memberikan nya perlindungan, kesihatan yang baik dan di
       panjangkan umurnya,AMIN!


Situasi ke 2:

Suami : Jomlah kita balik kampung.....Rindu pula balik kampung..Rindu nak
            makan makanan kampung ai....
            Lagi pun dah lama tak tengok muka parents ai....huhu...3 bulan juga tak 
            bersua!

Isteri   : Ok..orang pun dah rindu tengok muka diorang...mesti diorang rindu 
             cucu-cucu diorang yang comel ni...Ai pun rindu juga nak makan makanan
             kampung u....

2 bulan kemudian....

Isteri : Alhamdulilah.....dapat juga rezeki untuk balik kampung ai...
           Tapi kesian u pulak , road tax kena renew,tayar kereta kena tukar,raya pula
            tak lama lagi

Suami : Itula pasal...itulah u nak sangat balik kampung u!

Isteri  : Lar....u kata ok..lagipun ai kira cuti ai juga....lagipun ai mana boleh 
            naik kapal terbang kalau dah lebih 7 bulan,hihihi

Suami : Macam la h u tak jumpa lagi parents u!Bukannya diorang tak mari cini pun

Isteri   : What?Abis tu yang u tu asyik nak bawa ai balik kampung setiap kali 
             cuti apa kes?Lagipun ai cuma jumpa parents ai paling banyak pun sekali setahun

Suami : Itu ai drive, yang tu kena naik kapal 

Isteri   : **tak sempat nak balas "pantun"!!SMS dari anak buah mengatakan kunci
             rumah tak ada**

P/s : Kepada si en.suami itew....what a STUPID joke u made!!
        It shows that only your wife is trying and willing to be one of your
         family !
        Shame on you that you don't deserve pure love from your in laws because 
        even your words shows you are still not enough matured!


Situasi ke 3

Suami : Apesal u ni??Kata kenal huruf tu tapi asyik silap aje memanjang?

Isteri  : Kenal memang kenal tapi asyik terconfused!

Suami : Nak sangat baca tapi tergaga-gagap!ei...

Isteri   : **isteri sibuk mengeja semula**


Kedengaran azan Isyak...

Isteri : Jomlah abang kita solat sama-sama?

Suami : Takpe..u solat dulu ,ai ada nak buat....

Isteri : OK....**dah lama suami aku tak jadi imam....entahlah macam dah bertahun
           pula, bentak hati isteri**

P/S: Kepada semua wanita diluar sana...
          Semoga anda bertemu dengan jejaka pilihan hati yang 
          boleh menjadi  imam untuk anda.Janganlah sekadar mencari jejaka
          yang disegani dan disebabkan pengaruh kuat walhal 
          menjadi imam untuk  keluarga
          sendiri pun paling-paling setahun sekali,2 tahun sekali....


Cerita ini bukanlah tujuan membuka pekung orang yang berkenaan tetapi  sebagai
pengajaran dan mengajar kita supaya sentiasa berfikir untuk menjadi yang terbaik.
Semua manusia melakukan kesalahan tetapi kalau iktibar tidak diambil pun tidak berguna..
Mencari untuk bekalan ke akhirat adalah lebih baik ,bersederhana pada dunia ini
adalah lagi molek,hehehe...*budjet ustajah,hihihi *
           

July 20, 2012

Selamat Berpuasa


Assalamualaikum bloggers....Ni Hao!Apa Khabar?How Are you?


Seperti yang sedia maklum,esok seluruh umat islam akan mula berpuasa...Alhamdulilah!
Terima Kasih Ya ALLAH kerana telah memberi kami peluang untuk berada dalam bulan
ramadhan,insyaallah...

Oleh itu saya ingin memohon ampun sekiranya saya pernah menyakitkan hati anda semua
samada dalam keadaan sedar atau tidak.

Selamat Menjalankan Ibadah Puasa Semua!

And to my Mr.Dota ....Happy Anniversary Abang!!!
Thank you so much for being part of my life....
Thank you so much for being there when i need you  *even in hardest time,:)* ......
Thank you so much for loving and taking care of me...
May ALLAH bless our family and journey with eternal peace, AMIN!

I Love US!!

happiest moment 

July 10, 2012

Apa erti kehidupan kalau tiada .......

Apalah erti kehidupan kalau hidup tiada warna-warni?
Apalah erti kehidupan kalau hidup 100 tahun tidak sembahyang?
Apalah erti kehidupan tanpa pegangan agama dalam hidup?
Apalah erti kehidupan kalau ada rumah tapi tiada ketenangan hati?
Apalah erti kehidupan kalau suami atau isteri tidak merasa kebahagian?
Apalah erti kehidupan kalau kita suka memburuk-burukkan orang?
Apalah erti kehidupan kalau tanpa anak-anak?

huhuhu.....